Сб-Нд: вихідні
+38 (050) 331 26 52
04112, м. Київ, вул. Ризька 8А, оф. 601
+38 (050) 331 26 52
Пн–Пт: 9:00 – 18:00 Сб-Нд: вихідні
04112, м. Київ, вул. Ризька 8А, оф. 601
  • UA
  • RU
Title Image

I-й Всеукраїнський з’їзд з радіохірургії та стереотаксичної променевої терапії

I-й Всеукраїнський з’їзд з радіохірургії та стереотаксичної променевої терапії

I-й Всеукраїнський з’їзд з радіохірургії та стереотаксичної променевої терапії

4-5 червня 2021 року на базі ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України» відбувся I-й Всеукраїнський з’їзд з радіохірургії та стереотаксичної променевої терапії з міжнародною участю.

Протягом двох днів 260 учасників з 76 медичних закладів, понад 30 спікерів об’єднались в професійному діалозі актуальних питань галузі:

  • розширення доступу пацієнтів до інноваційних методів лікування;
    висвітлення провідних світових досягнень, інноваційних технологій сучасної радіохірургії;
  • визначення напрямків розвитку галузі, які в даний час особливо актуальні в умовах реформування медичної галузі і переходу на нові фінансові механізми;
  • розвинення співпраці променевих терапевтів, онкологів, нейрохірургів, психологів, неврологів, і лікарів інших спеціальностей з метою створення державних медико-соціальних програм.

«Уже 100 років ми працюємо, щоб допомогами онкопацієнтам з усієї країни. Ми зосереджуємося на інноваціях, визначенні шляхів раціоналізації процесів розвитку та дослідженнях. Постійно інвестуємо в технології та підходи, які допомагають нам у просуванні перспективних методів лікування раку. Крім того, впроваджуємо клінічні випробування, які допомагають отримати пацієнтам доступ до найновітніших ліків. Завдяки співпраці з лікарями Інституту нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України ми врятували сотні тисяч життів наших з вами співгромадян. І-й Всеукраїнський з’їзд з радіохірургії та стереотаксичної променевої терапії з міжнародною участю це розвиток галузі онкології, обмін досвідом щодо складних клінічних випадків, це самовдосконалення, яке відкриває для нас нову еру в медицині 21-го сторіччя» – зазначив Андрій Шипко в.о. директора Національного інституту раку, д.мед.н.

Андрій Шипко в.о. директора Національного інституту раку

Онкологічна патологія є однією з найпоширеніших причин захворюваності та смертності. Щорічно у всьому світі реєструється понад 10 млн нових випадків раку й понад 6 млн випадків смерті від нього. За останнє десятиліття захворюваність на злоякісні новоутворення та смертності від них зросли на понад 23%. Згідно з прогнозами, до 2030 р. кількість нових випадків захворювання на рак досягне 15 млн на рік, а випадків смерті – 10 млн. За останні 25-30 років темп приросту захворюваності на злоякісні пухлини перевищив річний темп приросту населення.

Ситуація в Україні є вкрай складною. Зокрема, в Україні практично відсутні сучасні центри з обладнанням для променевої терапії та радіохірургії. На сьогодні понад 90000 пацієнтів з онкологічними патологіями потребують лікування методом променевої терапії (65% від щорічно нововиявлених 140 тис. випадків), та понад 9000 пацієнтів на рік потребують високотехнологічної допомоги за методикою радіохірургії.

«Спеціальність радіохірургії є самою молодою серед радіологічних спеціальностей. Вона розпочалася як клінічна дисципліна. Потім сформувалась як галузь медичної науки. Сьогодні спеціалісти об’єднуються в спілку для вирішення професійних та наукових завдань спільноти. За цією галуззю стоїть велике майбутнє подолання онкопатологій. Адже вона розвивається, поєднуючи багато спеціальностей: онкологія, ядерна фізика, радіо біологія, візуалізаційна медицина» – Ірина Дикан, Директор ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України» член-кореспондент НАМН України, д.мед.н., професор.

Ірина Дикан, Директор ДУ «Інститут ядерної медицини та променевої діагностики НАМН України»

Сучасні радіохірургічні втручання, які використовуються в нейрохірургії та нейроонкології є дороговартісними та вимагають державної підтримки для широкого впровадження в практику.

Основні переваги використання даних методів втручання:

  • доза опромінення підводиться тільки до уражених ділянок, не зачіпаючи здорові тканини;
  • лікар отримує гарні клінічні результати за 1-5 сеансів, на досягнення яких треба було б від 10 до 40 сеансів звичайної променевої терапії;
    немає потреби в анестезії;
  • відсутній реабілітаційний період після процедури. По завершенню операції пацієнт може відправитися додому і повернутися до звичного ритму життя, відновлюючи здоров’я поза лікарняними стінами;
  • цілісність тканин організму під час операції не порушується, а крововтрати і біль, які супроводжують звичайну операцію, відсутні. Подібні методи лікування можуть успішно застосовуватися в педіатрії, так як необхідні процедури є безболісними;
  • нижча вартість процедури в порівнянні з нейрохірургічної операцією, в той час як якість і результативність такої терапії визнані в світі;
  • є порятунком для пацієнтів з пухлиною, що виключає можливість традиційної операції, наприклад, що знаходиться у важкодоступних місцях.

«Якщо 15 років тому, коли у нас в інституті нейрохірургії не було обладнання для радіохірургії, в Прагу і Братиславу нейрохірурги зрідка направляли одиничних пацієнтів для проведення найсучаснішого і недоступного методу лікування – для радіохірургії (ще рідше в Ізраїль або Німеччину), то зараз ми проводимо від 10 до 15 радіохірургію щотижня. Часом по 3-5 радіохірургії в день. Був рекорд – 8 радіохірургічних операції за один день.

Пандемія, звісно, вплинула на темпи лікування пацієнтів. Для порівняння радіохірургічно проліковано 291 хворий, радіотерапевтично – 200 хворих. Разом 491 хворий. У 2019 році ці ж показники були на рівні більше 760 пацієнтів. Але є й інші проблеми – труднощі на шляху розвитку радіохірургії. Наприклад, лінійному прискорювача, на якому ми працюємо, вже 11 років, МРТ і КТ також. Нам потрібно оновлення, яке є дорого вартісним. Є прекрасні нові лінійні прискорювачі, сучасні кібер ножі, на яких можна робити значно більше радіохірургічних операцій, а від так, рятувати більше життів» – Андрій Грязов, завідувач відділення радіонейрохірургії ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України», д.мед.н.

Андрій Борисович Грязов про I-й Всеукраїнський з'їзд радіохірургії та стереотаксичної променевої терапії в Інституті нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова

Організатори з’їзду: «Українська Асоціація Радіохірургії та Стереотаксичної Радіотерапії», ДУ «Інститут нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова НАМН України».

Промонуємо Вам переглянути запис онлайн трансляції І З`їзду на нашому YouTube каналі “Наш Рентген”.